Hoe moet ik nou stemmen?

img_4695

Ik ken het verschil niet tussen links of rechts, dat komt door mijn ‘corticale displacie’, de neurologische verbindingen tussen mijn hersenen zijn niet helemaal okay. Pappa zegt, ze zijn niet volgens ISO standaard 9001 aangelegd, dat is een soort KEMA-keur voor de industrie.

Is dat gevaarlijk in het verkeer, nee, natuurlijk niet, en verder alles valt te automatiseren. Echt weer een bewering van pappa, het is uit de didactiek, als je iets maar lang genoeg doet, dan doe je het vanzelf goed. Op mijn elektrische rolstoel zit een sticker met een rode en een sticker met een groene pijl. De rode pijl wijst naar rechts, want dat verkeer heeft voorrang en daar moet ik het eerst naar kijken. De groene pijl is eigenlijk overbodig, want ik weet dat ik dan de andere kant moet kijken. Je hebt van die mensen die zich niks aantrekken van de verkeersregels en gewoon voorrang nemen.

Het zal wel niks te maken met wat ik net verteld heb maar toch snap ik ook niks van links of rechts in de politiek, terwijl ik voor het eerst mag stemmen dit jaar.

Ik snap niet waar iedereen zich druk over maakt, links of rechts, en dat ze van die ingewikkelde oplossingen bedenken, dat boeit me gewoon niet. Bijvoorbeeld, als het over vluchtelingen gaat, als iemand heeft geen eten en geen huis om in te wonen, dan geef je hem eten en een huis om in te wonen.

En ik weet heus wel dat dit betaald moet worden. Nou gaan ze toch gewoon werken, dan verdienen ze het vanzelf terug.

Ik heb nog idee, over die aardbevingen in Groningen. Het is een soort ballon die leegloopt, nou, en in die ballon doe je weer water. Een soort waterballon dus.

Kunnen ze dit niet allemaal zelf bedenken bij de politiek. Nou ja, ik heb natuurlijk met politiek te maken als ik ga stemmen, ik ga niet stemmen op boze of chagrijnige mensen, maar mensen met lieve ideeën, dus ik stem op de Partij voor de Dieren. Ik hoop maar dat ze meer leukere leraren voor de klas zetten.

Ik zei tegen mijn ouders, ja tof he, dan ga ik zo een stemhokje in en maak ik mijn vakje rood. Toen ik dat gezegd had, werd papa’s gezicht zo ernstig, ik vroeg, waarom kijk je nou zo.

‘Luister Mayim, ik moet met jou mee dat hokje in, want met jouw spastische vingers kan je dat rode potlood wel vasthouden, maar je kan niet echt mikken, dat worden dan zeven partijen in een keer. En volgens de kieswet is je hele stembiljet dan ongeldig.’

‘Maar waarom kijk je nou zo ernstig?’

‘Omdat de kieswet zegt dat ik niet met jouw in dat stemhokje mag, om je even te helpen, het moet geheim blijven.’

‘Ja, daaaag, je gaat gewoon mee dat stemhok in, ga nou maar weer lachen.’

‘Nee, ik ga niet lachen, want de kieswet zegt dan je niet mag stemmen als je verstandelijk beperkt bent.’

‘Ik ben helemaal niet verstandelijk beperkt! Ja, ik kan niet goed rekenen, nou en, en niet goed links en rechts, nou en.’

‘De kieswet zegt ook dat je wilsbekwaam moet zijn.’

‘Wilsbekwaam, wat is dat nu weer voor een woord? Dat ik mijn eigen wil heb? Je bent er toch bij, kan je ze eventjes vertellen over wat ik wil, en dat is stemmen.’

‘Mayim, wat de oplossing is, dat je me kan machtigen, dat stem ik voor jou.’

‘Ja, echt niet.’

Advertentie

2 gedachten over “Hoe moet ik nou stemmen?

  1. Ik stem ook op de Partij voor de Dieren, nou en dat is zo’n klein partijtje dat je toch echt wel een ietsie pietsie verstand moet hebben om ze überhaupt te vinden, dus… wat dat aangaat zit je wel goed hoor, nu het stemmen nog hé… Succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s